Ericsson NT: neto dobit povećana 116,8 posto

Bez autora
Jul 29 2012

Kompanija Ericsson Nikola Tesla u prvom je polugodištu ostvarila 80,1 milijuna kuna neto dobiti, što je porast od 116,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Ukupni su prihodi ostvareni u iznosu od 880,3 milijuna kuna i veći su za 44,2 posto, a rast bilježe i ukupni rashodi, za 39,5 posto, na 800,2 milijuna kuna. Prihodi od prodaje porasli su 44,4 posto, prvenstveno zahvaljujući porastu prihoda na ruskom tržištu, te iznose 853,4 milijuna kuna. U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 15 posto, a izvoz 85 posto (izvoz na Ericssonovo tržište sudjeluje s 31 posto, dok izvoz u ostale zemlje sudjeluje s 54 posto). Na domaćem tržištu ukupno je ostvareno 128 milijuna kuna prihoda od prodaje, ili 26 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Smanjenje prihoda na domaćem tržištu posljedica je manjih investicija operatora ponajviše zbog uvedenog poreza na mobilne usluge, a nije došlo ni do značajnijeg komercijalnog širenja mreža 4. generacije.

Ericsson NT: neto dobit povećana 116,8 postoKompanija Ericsson Nikola Tesla u prvom je polugodištu ostvarila 80,1 milijuna kuna neto dobiti, što je porast od 116,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvjestili su iz te kompanije.

Ukupni su prihodi ostvareni u iznosu od 880,3 milijuna kuna i veći su za 44,2 posto, a rast bilježe i ukupni rashodi, za 39,5 posto, na 800,2 milijuna kuna.

Prihodi od prodaje porasli su 44,4 posto, prvenstveno zahvaljujući porastu prihoda na ruskom tržištu, te iznose 853,4 milijuna kuna.

U ukupnim prihodima od prodaje udio domaćeg tržišta čini 15 posto, a izvoz 85 posto (izvoz na Ericssonovo tržište sudjeluje s 31 posto, dok izvoz u ostale zemlje sudjeluje s 54 posto).

Na domaćem tržištu ukupno je ostvareno 128 milijuna kuna prihoda od prodaje, ili 26 posto manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Smanjenje prihoda na domaćem tržištu posljedica je manjih investicija operatora ponajviše zbog uvedenog poreza na mobilne usluge, a nije došlo ni do značajnijeg komercijalnog širenja mreža 4. generacije, ističu u Ericsson Nikole Tesle te dodaju kako se investicije države u strateške ICT projekte u Hrvatskoj kontinuirano odgađaju.

Na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) ukupno je ostvareno 460,9 milijuna kuna prihoda od prodaje, ili 134 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Prihod od prodaje na Ericssonovu tržištu porastao je za 19 posto, na 264,6 milijuna kuna.

Komentirajući poslovne rezultate predsjednica Uprave kompanije Gordana Kovačević ističe kako je ostvareno značajno povećanje gotovo svih ključnih financijskih pokazatelja - operativna dobit (u iznosu od 61,2 milijuna kuna) gotovo je dvostruko veća od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine, dok je neto dobit veća za 116,8 posto.

Ukupni prihodi od prodaje veći su 44,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani kao rezultat porasta prihoda na tržištu Zajednice Neovisnih Država i na Ericssonovom tržištu. Prodaja na domaćem i tržištima u regiji bilježi pad uglavnom zbog nepovoljnih ekonomskih trendova, političkih previranja na tržištima u regiji te opreznog pristupa kupaca kapitalnim investicijama, kazala je.

Kovačević također ističe kako je na tržištu Zajednice Neovisnih Država, s vodećim telekom operatorom na ruskom tržištu Rostelekomom, ugovorena isporuka opreme za nove pokretne mreže suvremene tehnologije kao i mreže za isporuku različitih sadržaja krajnjim korisnicima. Radi se, kaže, o najvećem poslu koji je kompanija Ericsson Nikola Tesla potpisala u posljednjih nekoliko godina, a realizacija tih ugovora planirana je do kraja ove godine,

Prema planu, nastavljamo provoditi aktivnosti usmjerene na transformaciju organizacije i procesa uz stalno usklađivanje s korporacijskom i kompanijskom strategijom, kaže Kovačević dodajući kako se posebno fokusiraju na analizu tržišta i prate utjecaj makroekonomskog razvoja i političke nestabilnosti na ulaganja kupaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik